Zespół Szkół w Kosowie Lackim

Home

W końcu spełniłam swoje marzenie …

Email Drukuj PDF

To słowa Hanny Przesmyckiej pomysłodawczyni i organizatorki wyjazdu młodzieży mieszkającej na terenie gminy Kosów Lacki do Pułtuska.


W miniony piątek grupa 50 młodych ludzi, głównie kosowskich licealistów oraz uczniów okolicznych gimnazjów, uczestniczyła w wyjątkowym kursie – kursie savoir vivre przy stole.

Zajęcia odbywały się w zabytkowych wnętrzach Zamku w Pułtusku, którego historia sięga XV wieku, we wnętrzach, których szczególna atmosfera naukę zamieniała w przyjemność.

Prowadził je pan Jarek - zamkowy Mistrz Kelnerstwa.  Rozpoczęły się częścią warsztatową, podczas której uczestnicy wyjazdu  uporządkowali swoją wiedzę o tym, jak siadać do stołu,jak jeść posiłek, jak pić napoje. Ważne informacje dotyczyły roli serwetki i sposobów jej składania,prawidłowego nakrywania stołu, odczytywania kodu ułożenia sztućców, jedzenia potraw „prostych” i „trudnych”. Trudno przecenić też ważność profesjonalnych podpowiedzi na temat zachowania się w hotelu, restauracji i kawiarni, oraz podpowiedzi, co zrobić z damską torebką podczas oficjalnych przyjęć.

Następnie przy przygotowanym specjalnie dla uczestników kursu obiedzie wszyscy mieli możliwość wykorzystania zdobytych umiejętności w praktyce.Posiłek rozpoczął się zimną przekąską, potem była zupa, danie główne oraz deser.

Kultura jedzenia stanowi ważny element naszej kultury. Nie jest to „nauka prosta ani mała”, a jakże się przydaje w rozmaitych sytuacjach towarzyskich. Opanowanie jej zasad pod okiem specjalisty pozwoli młodym koso wianom w przyszłości swobodnie rozkoszować się przyjemnościami stołu i urokiem zgromadzonego przy nim towarzystwa.

Koszty kursu, obiadu i przejazdu w znacznej części pokryte zostały ze środków Fundacji PZU w ramach projektu „Po lekcjach z PZU” i dzięki temu wsparciu tak wielu młodych ludzi mogło za symboliczną odpłatnością skorzystać z wyjątkowej możliwości i uzupełnić swoją wiedzę teoretyczną i praktyczne umiejętności właściwego zachowania się przy stole.