Jak przygotować i przyozdobić dania Wielkanocne? - tego można nauczyć się w domu rodzinnym od mamy, babci i innych członków rodziny, z internetu albo ... albo w szkole, a dokładniej w Zespole Szkół w Kosowie Lackim podczas tradycyjnych warsztatów kulinarnych.
Tuż przed Świętami Wielkiej Nocy, na wniosek Samorządu Uczniowskiego, dyrektor Hanna Przesmycka po raz kolejny zorganizowała tego typu zajęcia, których celem było głównie podtrzymywanie lokalnych tradycji kulinarnych i integracja społeczności szkolnej, a wartością dodaną dania i dekoracje uatrakcyjniające Szkolne Spotkanie Wielkanocne.
Warsztaty prowadziły panie z obsługi szkoły: pani Małgosia Słoniewska kierowała warsztatem dekoracji, pani Hania Radomska dzieliła się swoimi sprawdzonymi przepisami na babeczki wielkanocne, a pani Basia Koc wspierana przez panią Wiesię Brodzińską zdradzały swoje pomysły na dania z warzyw.
Uczestnikami warsztatów byli uczniowie klas pierwszych i drugich liceum, których zaangażowanie przerosło najśmielsze oczekiwania organizatorów i dało wspaniałe efekty - dekoracje i dania na Wielkanocne stoły.
Zajęcia były na tyle atrakcyjne, że na kolejne przedświąteczne warsztaty kulinarne już zapisali się pierwsi chętni.
Smacznego !!!