Jak co roku w okresie przedświątecznym tak i tym razem 19 grudnia 2018 roku w Zespole Szkół w Kosowie Lackim zorganizowane zostały warsztaty kulinarne dla uczniów.
Warsztaty prowadzone były przez pracowników obsługi szkoły z podziałem na klasy. Każda z grup zajmowała się przygotowaniem innego dania wigilijnego zgodnie z regionalnymi przepisami.
Klasa I szkoły branżowej pod kierunkiem pani Basi Koc przygotowywała pierogi z kapustą. Klasa I liceum, korzystając ze wsparcia pani Wiesi Brodzińskiej, piekła wigilijne paszteciki. Klasa II liceum wspólnie z panią Małgosią Słoniewską wykonała z ciasta drożdżowego gwiazdę, będącą smaczną ozdobą wigilijnego stołu.
Wiedza i doświadczenie pań z obsługi szkoły w połączeniu z energią i zainteresowaniem młodzieży, a doprawione miłą atmosferą wspólnie spędzonych godzin, dały wyjątkowe efekty w postaci tradycyjnych, smacznych dań wigilijnych, które zostaną wykorzystane podczas ogólnoszkolnej wigilii planowanej na 20 grudnia.