21 grudnia 2016 roku w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów. Zajęcia przeznaczone były dla zainteresowanych uczniów i liceum i szkoły zawodowej. Zgłosili się wszyscy, którzy mogli. Głównym celem warsztatów była nauka przygotowywania potraw wigilijnych - i tych tradycyjnych i takich, które sprawią, że kolejne święta będą wyjątkowe. Jedna z grup warsztatowych przygotowywała tradycyjne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami. Do tej grupy zgłosili się głównie uczniowie klasy I LO. Uczestnicy warsztatów pracowali bardzo sprawnie. Wszyscy byli zaangażowani i każdy miał przydzielone zadania. Dzięki temu powstawały kształtne pierogi z pysznym nadzieniem pachnącym prawdziwkami. Druga z grup przygotowywała ciastka świątecznie pachnące cynamonem. Tę grupę zdominowali uczniowie klasy II LO, a "szefową" grupy była Ola z IIIo, której ciastka zrobiły w szkole furorę podczas świętowania szkolnych mikołajek 6 grudnia. Kolejna grupa, do której głównie zgłosili się uczniowie klas trzecich LO, piekła mikołaje z ciasta drożdżowego. Drożdżowe mikołaje to danie wyróżniające nasze Boże Narodzenie 2016 podobnie jak choinka z makowca rok wcześniej. Bujne brody, rodzynkowe oczy i "rumiane" policzki mikołajów sprawnie powstawały w każdej z grup, a najtrudniejsze było oczekiwanie na ostateczne efekty pracy, gdy ciasto rosło i nabierało koloru w piekarniku.
Wszystkie powstałe podczas warsztatów dania zostały wykorzystane podczas wigilii szkolnej.